Diverse

Cum se extrage aurul din placile de baza

În principal folosit în domeniul bijuteriilor, aurul (simbol chimic Au) este de asemenea, folosit în producție (de industria electronică, în special la calculatoare) datorită conductibităților electrice și termice excelente, rezistența la oxidare și a inalterabilității. Industria de calculatoare utilizează anual peste 300 de tone de metal prețios.

Aurul se găsește în aproape toate componentele calculatorului – procesoare, plăci de baza, plăci video, plăcuțe de memorie, și asa mai departe. Desigur, cantitățile utilizate pentru fiecare piesă în parte sunt infinitezimale. Dar cum prețul aurului a crescut vertiginos în ultimii ani, este tot mai rentabil din punct de vedere economic să recuperezi aurul din calculatoare și componentele electronice vechi decât să îl minezi. Tocmai din acest motiv companiile specializate au început să facă asta.

Aurul se găsește în numeroase locuri pe o placa de baza: conectori, slotul PCI Express, sloturile PCI, AGP și alte porturi, jumperi, socket-ul procesorului și sloturile pentru plăcutele de memorie.

În acest articol o să iți arăt cum se poate recupera aurul de plăcile de bază vechi.Te rog sa reții că aceste produse chimice utilizate în această demonstrație sunt foarte periculoase, mai ales în concentrațiile utilizate. Prin urmare, susțin cu tărie că nu trebuie să reproduci acest experiment la domiciliu.

Toți acești conectori sunt adesea acoperiți cu un strat fin de aur cu o grosime de câțiva microni, depus prin metoda placării.

Instrumente necesare

În prima etapa a acestui experiment, trebuie să recuperezi toți acești pini și conectori.
Avem nevoie de un clește tăietor, patent, șurubelniță plată și putina vaselina.

Pini, pini și multi pini…
Ai nevoie de o grămadă mare de pini ca să efectuezi acest experiment…

… Împreuna cu unele echipamente și produse chimice.

Electroliza
Pentru a recupera câteva miligrame de aur depus pe pini, se va folosi o celulă electrolitică. Baia de electroliză constă dintr-o soluție de acid sulfuric cu concentrație de 95%.
Catodul va fi din plumb iar anodul din cupru. Pinii sunt plasați în anodul de cupru, care are forma de coș.


Cum funcționează electroliza:
Folosind un încărcător obișnuit, prin trecerea unui curent electric prin celula electrolitică, cuprul din anod (și din pini) se dizolva și se depune pe catodul din plumb.
Aurul, desprins de cupru, formează un sediment în partea de jos a celulei. De asemenea, trebuie să rețineți că temperatura din baie creste semnificativ în timpul procesului de electroliză.
Recuperarea depozitului
După ce tot aurul a fost desprins de pe pini, putem să lăsăm baia electrolitică să se decanteze.
Apoi, vom recupera cât mai mult din acidul sulfuric, după care diluăm ceea ce rămâne în partea de jos a celulei electrolitice.

Diluarea
Când vrei să diluezi acid sulfuric, fii atent să torni întotdeauna acid sulfuric în apă, și nu invers.
Dacă faci invers, primele picături care ating suprafața acidului sulfuric vor fi vaporizate instantaneu, și ar putea cauza stropi de acid.


Filtrarea
Avem acum o soluție diluată de acid sulfuric, diferite metale (inclusiv aur) și deșeurile care urmează să le filtrăm.
Nu se filtrează soluția direct, fără diluare, pentru că filtrele de hârtie nu rezista bine la concentrații puternice de acid sulfuric.

Prepararea dizolvării
Ceea ce rămâne în filtru este un amestec din diferite metale și impurități. Acum trebuie să dizolvăm totul într-un amestec acid clorhidric cu concentrație de 35% și clor (hipoclorit de sodiu), cu concentrație de 5%, într-o proporție de 2 la 1.
2 HCl + NaClO -> Cl2 + NaCl + H2O

Gazul de clor: Foarte periculos!

Atenție! Reacția este puternic exotermă (adică se degajă o cantitate mare de căldură) și produce clor, un gaz extrem de periculos.
Gazul de clor a fost utilizat ca arma chimică în timpul primului război mondial, sub numele de bertholite.
Dizolvarea
De fapt, clorul produs din amestecarea acidului clorhidric și hipocloritul de sodiu este ceea ce va dizolva aurul pentru a forma clorura de aur (III).
2 Au + 3 Cl2 -> 2 AuCl3


O noua filtrare
Acum,tot ce trebuie sa facem este să filtrăm totul din nou. Filtrul va retine toate impuritățile, lăsând să treacă doar soluția de clorură de aur (III).
Precipitarea
Pentru a recupera aurul metalic, trebuie să precipitam aurul care este în soluție. Pentru aceasta, se va folosi metabisulfit de sodiu sub formă de praf.
În prezența apei, metabisulfitul de sodiu produce bisulfit de sodiu.
Na2S2O5 + H2O –> 2NaHSO3

Bisulfitul de sodiu este ceea ce va face aurul să precipiteze.
3 NaHSO3 + 2 AuCl3 + 3 H2O –> 3 NaHSO4 + 6 HCl + 2 Au


Praful de aur
Acum trebuie să lăsăm soluția să se decanteze, apoi vom recupera praful brun adunat în partea de jos a vasului.
Trebuie să fim foarte atenți și să nu îl pierdem, pentru că acesta este aur metalic.

Topirea
Acum, tot ce trebuie să facem este să topim pulberea de aur într-un creuzet. Punctul de topire al aurului este în jur de 1064°C, deci o lampă cu flacără oxiacetilenica va fi suficientă pentru aceasta treabă.

Bila din aur
Rezultatul este această minunată bilă din aur.

Se merită toată această treaba din punct de vedere economic? Fii sigur că nu!

Procesul este rentabil doar dacă este făcut la scară industrială. De fapt, companiile care recuperează aurul din calculatoarele și piesele electronice vechi, folosesc alte metode tehnologice și alte substanțe chimice care sunt mult mai periculoase. Dar este interesant și amuzant faptul că poate fi recuperat aurul din plăcile de bază vechi, folosind un procedeu făcut în casă.

Tags

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close